Alte 32 de milioane euro din fonduri europene pentru susținerea sectorului TIC
La nivelul Axei prioritare 2 Tehnologia Informației și Comunicației (TIC) pentru o economie digitală competitivă din cadrul Programului Operațional Competitivitate 2014-2020 gestionată de către Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale (OIPSI) au fost luate măsuri de suplimentare a bugetului schemei de ajutor de stat și de minimis cu suma totală de 32 milioane de euro FEDR. Suplimentarea de buget va permite contractarea tuturor proiectelor care au obținut peste 80 puncte în urma evaluării tehnico-economice pentru proiectele depuse in Apelul 2 al actiunii Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere
Din cele 32 de milioane euro, 28 de milioane de euro FEDR sunt alocate IMM din sectorul TIC pentru achiziționarea de active corporale și necorporale pentru dezvoltarea unor produse/servicii TIC; pentru realizarea de activități de cercetare și dezvoltare; pentru realizarea de proiecte de inovare și/sau inovare de proces și organizațională. Restul de 7 milioane de euro FEDR sunt destinate a susține cheltuielile auxiliare ale IMM generate de realizarea de produse sau servicii TIC inovative (management de proiect, studii de piață, promovare produs etc.).
Suplimentarea bugetară vine în contextul în care OIPSI a lansat deja două apeluri de proiecte pentru implementarea acțiunii 221 Sprijinirea creșterii valorii adăugate generate de sectorul TIC și a inovării în domeniu prin dezvoltarea de clustere, cu o valoare alocată din FEDR de 75 milioane euro și are la bază:
- Interesul manifestat de mediul de afaceri din sectorul TIC de realizare și dezvoltare de produse și servicii TIC cu aplicabilitate la nivelul întregii economii. Aceasta arată faptul că există o cerere ridicată a pieței în adoptarea de soluții TIC.
- Faptul că finanțarea sectorului TIC ar putea contribui, în mod indirect, la specializarea resursei umane și la absorbția acesteia de către sectorul privat unde, conform statisticilor, este o nevoie crescută de resursă umană specializată. Efectele principale ale proiectelor finanțate în cadrul Apelului 1 au constat în crearea a peste 140 de aplicații/servicii TIC inovative cu aplicabilitate în toate sectoarele economice prin atragerea, angajarea și menținerea forței de muncă specializată în sectorul TIC.
- Potențialul economic și o contribuție în creștere a sectorului TIC la dezvoltarea economiei românești; 5% din produsul intern brut al României este generat de implicarea companiilor din domeniu.
- Necesitatea de a încuraja și susține mai mult dezvoltarea, cu resurse proprii, a produselor autohtone de software, care să conducă pe termen mediu la creșterea competitivității în toate sectoarele de activitate prin oferirea de soluții informatice care să ajute la dezvoltarea celorlalte sectoare ale economiei la naționale.
- Noile tehnologii rezultate în urma procesului de inovare constituie un stimulent pentru minimizarea disparităților și pentru reducerea inechității din perspectiva cetățenilor. Cu tehnologia adecvată, mediul actual poate fi monitorizat și evaluat, ducând la progrese în zonele mai puțin competitive.
Susținerea financiară a sectorului TIC răspunde și obligațiilor asumate de România în contextul fondurilor structurale și de investiții europene prin Acordul de parteneriat și Strategia Națională Agenda Digitală pentru România.