Ministrul Károly Borbély: “Parcul tehnologic din Cluj nu trebuie să reprezinte o ameninţare pentru IMM-urile locale, ci un impuls pentru dezvoltarea afacerilor”
La Târgu Mureş, Károly Borbély şi Zoltán Somodi au participat la sesiunea de training pe tema fondurilor structurale în domeniul IT&C, organizată în colaborare cu Camera de Comerţ şi Industrie Mureş şi Consiliul Judeţean Mureş. La eveniment au participat 25 de companii mici şi mijlocii, precum şi primari din judeţul Mureş. De asemenea, a avut loc o şedinţă de lucru cu reprezentanţii celor 12 comunităţi beneficiare ale proiectului Economia Bazată pe Cunoaştere.
La Cluj Napoca, ministrul şi secretarul de stat au participat la seminarul pe tema fondurilor structurale şi la şedinţa de lucru cu reprezentanţii celor 10 comunităţi incluse în proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere.
Károly Borbély şi Zoltán Somodi au avut de asemenea o întrevedere cu preşedinţii principalelor companii IT&C care îşi desfăşoară activitatea în judeţ. „Clujul a devenit în ultima perioadă un important centru tehnologic, prin construirea parcului industrial de la Jucu. Pentru activitatea economică a judeţului, aceasta este o iniţiativă foarte importantă, însă nu înseamnă că IMM-urile locale au trecut pe plan secund. Aveţi, în viitorii şase ani, şansa unică de accesare a fondurilor structurale. Cu banii comunitari veţi putea crea servicii şi produse inovatoare, la standarde înalte, ceea ce vă va ajuta să faceţi faţă competiţiei şi, mai mult decât să vă asigure supravieţuirea, vă va asigura dezvoltarea pe termen mediu şi lung”, le-a transmis ministrul Károly Borbély, preşedinţilor IMM-urilor din domeniul IT&C din Cluj.
Valoarea fondurilor structurale în domeniul IT&C, gestionate de MCTI în viitorii saşe ani, se ridică la 383 milioane Euro.
Tot la Cluj, ministrul a apreciat prezenţa în număr mare a companiilor IT&C din judeţ şi din Transilvania, la Târgul IT&C CeBIT Hanovra 2008. „Două treimi din firmele participante la standul României erau din Transilvania, ceea ce confirmă faptul că această zonă a ţării are potenţial de a deveni un important pol tehnologic”, a spus Károly Borbély.
Un alt subiect abordat la Cluj s-a referit la sprijinul pe care MCTI îl acordă Cercetării şi Dezvoltării în domeniul IT&C. „Clujul este un renumit centru universitar din ţară şi dorim să generăm cât mai multe parteneriate între universităţile din judeţ şi companiile de mici dimensiuni. Pentru prima dată de la înfiinţarea MCTI, anul acesta avem buget pentru sprijinirea activităţilor de Cercetare şi Dezvoltare în valoare de 11 milioane RON. Ne dorim ca aceşti bani să fie cheltuiţi cât mai eficient”, a spus, la rândul său, Secretarul de Stat pentru Tehnologia Informaţiei, Zoltán Somodi.